Internationale pannenkoeken

Internationale Pannekoeken Ivette's life

1

Vrijdag 24 maart is het nationale pannenkoekendag. Om aan te geven dat er meer is dan alleen de Nederlandse pannenkoek, geef ik je vandaag een lijstje met pannenkoeken uit verschillende landen. Uiteraard ontbreekt de Nederlandse pannenkoek ook niet.

Wij eten graag pannenkoeken. Het liefst bakt mijn man ze in 2 pannen, en begint hij al op tijd met bakken. Zo kan het mengsel even staan en rusten. Hij heeft ook een speciale manier van maken. Niet gelijk alle eieren en melk in de mix, maar opbouwen. Zo mengt het geheel het beste. Als wij dan pannenkoeken eten, is dit meestal de Nederlandse pannenkoek. Deze kennen we allemaal en zijn ook te maken met de pakken van bijvoorbeeld Koopmans. Heerlijk met een beetje suiker of stroop. Vrijdag plaats ik een artikel met wat variaties op beleg, leuk om te maken met en voor kinderen.

Variaties op de Nederlandse pannenkoek zijn de poffertjes en drie-in-de-pan. Van poffertjes denken mensen vaak dat het recept hetzelfde is. Echter, poffertjes bevatten gist, pannenkoeken niet. Drie-in-de-pan is ongeveer hetzelfde recept. Alleen iets minder melk. Hierdoor is het beslag wat steviger en loopt het minder uit in de pan. Zo kun je er drie maken. Veelal bevatten drie-in-de-pan rozijnen.

In Oostenrijk heb je de Kaiserschmarrn. Dit is een dikke pannenkoek die in stukjes word ‘gesneden’ in de pan. Dat gebeurd met de spatel. Traditioneel wordt kaiserschmarrn gegeten met pruimencompôte en poedersuierk. Je kunt ze ook krijgen met rozijnen die meegebakken zijn. Laatst vond ik bij de Lidl een schudfles. Of ze die nu nog hebben weet ik niet. In het buitenland zijn er Knorr zakjes te koop met mix, maar je kunt ze natuurlijk zelf maken.

In Frankrijk vind je de alom bekende crêpe. Met vele variaties die erbij horen. Je kunt ze daar eten in restaurants, of bij een karretje langs de weg. Mijn favoriet is met banaan en chocoladesaus. Wat is jullie favoriet?Engeland heeft crumpets. Dit zijn in de pan gebakken cakejes. Het mengsel bestaat onder andere uit bloem en gist. Je ziet ze veelal bij het ontbijt. Echter heeft dit wat rijstijd nodig, 2x zelfs. Eenmaal klaar, kun je ze eten met zowel hartig als zoet beleg. Ze worden er belegd met jam, zalm, of andere lekkernijen.

Amerika heeft natuurlijk de American Pancakes. Dikke, vette pannenkoekjes, overlopen van de maple sirup. Veelal als ontbijt of brunch.

Internationale Pannekoeken Ivette's lifeIn het buitenland vind je ook de ‘Dutch Pancake’. Soms wordt hij ook wel ‘Dutch Baby’ genoemd. Dit lijkt geenzins op de pannenkoek die wij eten. En ik denk ook dat ze eerder uit Duitsland komen dan uit Nederland. Het beslag bestaat uit veel eieren, een stuk of 6. Gevolg is dat het beslag min of meer gaat souffleren. Hij gaat dan ook niet de pan in, maar de oven. Zeker de zijkant rijst omhoog. Leuk is wel dat je het bakje wat ontstaat, kunt vullen met allerlei lekkers, en je ijs loopt er dan niet af. Kennen jullie deze al?

Zo, jullie hebben nu weer wat inspiratie voor Nationale Pannekoekendag. Weten jullie welke pannenkoek je dan gaat eten?

Morgen komt een pannenkoekentaart online. Volg me om het niet te missen!

Liefs van Ivette

1