Wentelteefjes

Ivette's life wentelteefles recept ontbijt

0

Goedemorgen. It’s Sunyay! Een goede reden voor een lekker ontbijt. Vandaag zijn dat wentelteefjes!

Zo af en toe eten wij wentelteefjes. Een Oudhollands gerecht, waarvan iedere moeder of oma zijn eigen recept hanteert. Ik weet nog van vroeger dat wanneer wij een keer thuiskwamen met de lunch, stond er een stapel wentelteefjes klaar om van te eten. Heerlijk opgestapeld, zodat je ze gelijk kon pakken en eten. Wat was dat een feestje.

Even een stukje geschiedenis. Wentelteefjes zijn ontstaan uit armoede. Men wilde het oude brood niet weggooien, dat is zonde. En het was allemaal al duur genoeg. Dus hebben ze een recept gedacht voor dit oude brood. En wat voor een recept.

Mijn recept is vast anders dan dat van mijn moeder, of van mijn oma. Feit blijft is dat ze allemaal lekker zijn. Hier deel ik mijn recept en tips. Maar ook ik varieer nog wel eens. Omdat bijvoorbeeld de ongeklopte slagroom op is, maar we nog wel melk in huis hebben.

Ja, je leest het goed. Ik maak de wentelteefjes het liefst met ongeklopte slagroom. En dat vind ik het allerlekkerst. Dit recept is gebasseerd op 6-8 wentelteefjes. Afhankelijk van hoe groot je sneetjes brood zijn en hoeveel vocht er wordt opgenomen per sneetje. De hoeveelheden zijn ongeveer, want iedere keer doe ik het op gevoel.

Welk brood je moet gebruiken, is eigenlijk meer een keuze, of wat je op voorraad hebt. De ene keer doe ik het met casinobrood. Dan haal ik het er speciaal voor. Maar vaak bak ik ze van brood uit de zak die open is (behalve waldkorn). Bruin brood, wit brood. Heel lekker is ook maisbrood van de lidl. Deze is lekker stevig en goed te bakken. maisbrood van de AH is heerlijk om vers te eten. Je kunt ze ook maken van krentebrood of suikerbrood. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd, maar het schijnt lekker te zijn.



Wat heb je nodig:
6-8 sneetjes brood, niet dagvers brood
3 eieren
theelepel kaneelpoeder
zakje vanillesuiker
ongeveer 150 -200 ml ongeklopte slagroom.
eetlepel suiker
evt. keukenpapier
boter om te bakken

Hoe maak je ze:
0 Als je vers brood gebruikt, kun je de sneetjes eerst uit de zak leggen. Dit hoeft niet, maar een beetje droog brood neemt meer vocht op.

1 Klopt eerst de eieren goed los. Dit is belangrijk, zodat de overige ingrediënten goed mengen. Er moeten geen ‘eidraden’ meer zijn.

2 Doe dan eerst het kaneel bij de eieren. Klop ook dit heel goed door elkaar. Zo krijg je geen grote kaneelresidu als je klaar bent met bakken. Het kaneel gaat daadwerkelijk mee in de broodjes.

3 Voeg dan de overige ingrediënten toe en meng het goed door elkaar.

4 Doe een deel van het mengsel in een diep bord. Zet een koekenpan op het vuur en maak deze goed heen en doe er wat boter in. Zodra de grootste bubbels weg zijn kun je de eerste teef in het mengsel leggen. Draai een paar keer, zodat het gehele oppervlak voorzien is van eimengsel. Leg de teef in de pan en bak het goudbruin. Laat het brood niet weken in het diepe bord, dat is een gedoe in de pan. Wentel dan de teef en bak de andere kant ook goudbruin.

5 Leg het wentelteefje op een bord. Strooi er wat suiker overheen, of stroop, of basterdsuiker en genieten maar.

Je kunt de wentelteefjes ook opstapelen. Doe dan tussen elke wentelteef een keukenpapiertje. Hiermee kun je de teefjes makkelijk op je bord plaatsen, zonder ze stuk te maken.

Lusten jullie wentelteefjes? En wanneer maak je ze dan? En met welk brood? Wie weet hebben jullie voor mij een nog onbekende variatie.

Fijne zondag!

Liefs van Ivette

0